Mallabia (Bizkaia)

Mugarriak eta baserritarren arteko tirabirak

Mugarriak eta baserritarren arteko tirabirak Mojoiak; mugarriak. Baserritarren arteko haserreak. Urki-arbolak mugak markatzeko erabiltzen ziren. Mojoien azpian zer sartzen zen.

Transkripzioa

- Oin mujoiak-eta aittatzen dozuzela, lehen inportantia izango zan, ez? Basarrittar bakoitzak beran terrenua ondo markauta euki ta basuan sobretodo...
- Ta lehen basarrittarrekin, gaiñera --oin be igul egon leike, ezta? Baiñe-- lehen asko egoten zien ya zerak, liuk be bai mujoiekin. Ya disputak-eta: handik dala, hamendik dala... Bestiek igul mujoie barik zera... izeten zan --nik aittei-ta entzunde, gaiñera-- mujoie be bai, baiñe izeten zan arbolie urkixe. Urkixakin be bai eukitten eben itxurie euren [linderuan] direziñua. Urkixekin, urki-arboliakin.
- Eta, bestela, ze izaten zan mujoia, harri...?
- Harrixakin.
- Harri diferente bat, gaiñera, ez? Bertan tokixan egoten ez zan harri bat...
- Harri bat. Ta gero, harrixai azpixen zulue indde sartzen zan lekuen --nik aittei entzunde-- sartu biher zan egur-iketza, egur-iketza zati batzuk edo, bestelan, teilla zati batzuk, han azpixen. Zulue ein ha harrixe sartzeko --honako zulo bat igual-- ta egur-iketza edo teilla zati batzuk, ta gero harrixe. Ta gero lurrakin. Ha zan [instinto] bat; ya gauza diferentie jakitteko gero etaratzen bazan harrixe, ba... ze esango dot nik? Burdi batekin-edo etaratzen bazan be, ba, jakitteko gero nun eozan. Atxurrakin hasi ta, ba, topatzen zendun ha iketza edo ha teillie ta zenkixen hantxe zala mujonerie.
- "Mojonerie" esaten detsazu?
- Bai, "mujonerie". "Mojon", guk "mujonerie". "Mujonerie", "mujoi-tokixe" beste batzuk esango dotse, baiñe guk "mujonerie" esaten gontsen.
- Orduan, "mujoia", baiña, zeri esaten detsazu, harrixari?
- Harrixai.