Mallabia (Bizkaia)

Eskolan oporrak

Eskolan oporrak <p>Eskolan oporrak noiz hartzen zituzten. Ostegun arratsaldetan jai hartzen zuten.</p>

Eskolan oporrak noiz hartzen zituzten. Ostegun arratsaldetan jai hartzen zuten.

- Oporrak-eta noiz izaten zian? Oin moduan udan, eta [...]? Edo hainbeste ez, edo zelan?
- Udan oporrak hartzen zin Karmen egunan bezperan. Ta eskolara hasi, ba, iraillan erdixan. Hille bi ordun be oporrak. Onak. Baiña guretzako, ez [...] oporreri emoten bape estimaziñoik.Ostantzien beste oporrik ez zan egoten.
- Gabonetan-eta ez?
- Ez. Gabonetan egun bi edo ixengo zien jai, baiña ostantzien, beste oporrik ez. Ni ez naz akordatzen. Udie bai; udan bai. Jeneralien, ba, igul esaten zan: "Ene, maistra barrixa etorriko ete da? Ez ete da?", hoixe ardurioi. Baiñe gabonetan... Eguen atsaldie jai eukitten [gendun] guk.
- Eguen atsaldiari esaten zetsazuen... moduren baten deitzen zetsazuen egun horri?
- Ez.