Lezo (Gipuzkoa)

Patata asko eta artoa erruz

Patata asko eta artoa erruz Baratzean eremu handia lantzen zuten Arretxenen, eta orotariko barazkiak ereiten zituzten bertan. Barazki asko saltzeko izaten zen, eta patata eta artoa ereiten omen zuten bereziki. Artoa irina egiteko behar izaten zen. Garai batean arto-irinarekin egindako talo asko jana da Joxepa. Egin ere frankotan egin izan zituen, eta gaur egun ere egiten omen ditu. Baserri inguruko gaztainondo, hurritz, intxaurrondo eta fruta-arbolei ere hamaika etekin ateratakoak dira Arretxenen.