Lezo (Gipuzkoa)

Aitona bonba batek hil zuen gerran

Aitona bonba batek hil zuen gerran <p>Manuelen aitona zen herriko lurperatzailea, gauzaina (serenoa) eta kale-garbitzailea. Kaleak garbitzeko, gurdia eta zaldia erabiltzen zituen. Gerra garaian, lanean zebilela, bonba batek hil zuen.</p>

Transkripzioa

- Aittonak, aittona zuen hoi, aittonak nere aman aldetik, aittona zen herriko enterradoria, barrenderua, sereno´e itten zun eta gizajuak bordak arreglatu'de bai ta, karo, beak zituen hor bihian, aberia eukitzen zuen, orduan karruakin biltzen zuten zakarra karrua ta zaldiyakin. Ta zaldiya eukitzen zuen itxian. Ta zakarra biltzen zuen. Hala hil'e hala in zuten, zakarra biltzen ai zala, "en mil novecientos treinta seis".
- Gerra denboran. Hura zen zure… bonbakin ez?
- Bonbakin bai.