Lezo (Gipuzkoa)

Emakumeak nagusi etxean

Emakumeak nagusi etxean <p>7 ahizpa eta anaia bat izan dira etxean. Emakumeen etxea izan da beraiena. Etxeko zereginak egiteko, ondo moldatzen ziren.</p>

-Zazpi neska, eta zortzigarrena, mutilla.
-Famili hau emakumian familiya zen. Hemen bizi ginan gu bost ahizpa, ama, izeba, atzo ikusi zendun izeba, eta amona. Eta zeuden osaba Inaxio, leheno esan dizuten, armaiyu hoi in zuen mutilla, nere atta, zaharragua zen, eta nere anaiya.
-Gaztiena zen ta; denetan gaztiena zen.
-Hemen emakume asko! Eta hemen itxeko gorabeherak-eta, guk, lasai itten genittun.
-Hitzein, alegiya, zuen artian, edo nola? Etxeko gorabe… , A! Lanak! Etxeko lanak!
- Itxeko lanak!, Lanak, itxeko lanak emakumianak bakarrak ez, itxian kanpo edozer gauz ein behar zena ere, guk itten genun. Beste emakume askok itten ez zittuzten lanak itten genittun guk.
-Itxetik kanpo… Nunbaittea juan behar bazen zerbaitteta, edo paper bat, agiri bat atera behar bazen nunbaitte edo…
-Bai, ba! Eta gaiñea, bueno, guri iruitzen zitzaigun, e, ba... bueno...

Egilea(k): Aitor Errazkin