Lezo (Gipuzkoa)

Ura errekatik ekartzen baldeekin

Ura errekatik ekartzen baldeekin <p>Errekara joaten ziren ur bila bizkarrean bi balde hartuta, egunean birritan edo hirutan. Arropa garbitzeak ere errekan egiten ziren.</p>

-Ura? Erreka, ura bila. Baldia bat hartu, eur batekin bizkarrian zintzillik bi balde hartu errekatik eta halantxe. Ur bila. Ta arropa garbitzea’re, erreka, ta han arriya jarriya, ta hola, aitzen zien, emakumiak’e.
-Eta ura nola garraiatzen zenuten? Nola ekartzen zenuten? Nun ekartzen zenuten baserrira ura.
-Baldian!
-Baldetan. Bizkarrian hartu, ta esku zintzilik espaldatik zintzilik bi balde ekarri, ta etxian harraskan onduan jarri, ta poto batekin handik gastatu.
-Ta eunero ur billa.
- Eunero ta eunero bitan ta hirutan igual! Billa… Bi ta hirutan’e bai, baina biaje asko in behar izaten zen, gastatu asko itten zen ta!
-Ta zein joaten zan ur billa?
-Ui!... Tokatzen zena!