Gerra aurreko euskara-eskolak

Gerra aurreko euskara-eskolak <p>Euskarazko idazlan batean saria irabazi zuen gerra aurrean. Saria zelan jaso zuen kontatzen du. Eskolapean aritu zen euskaraz idazten ikasten.</p>

-A! Euskera… hori… euskeran.
-Upiña.
-Ipuiñe ez, eskribiduten. Ipuiñe emon gaitxuzen, ba… jun giñilako. Ipuiña ta gero diru be bai. Ez dakit nik, 5 pezeta esaten dot baiña 5 pezeta baiño gitxio izango zan, ordun 5 pezeta asko zan ta. Ta liburutxue ta ipoiñe. Baiña ha gero desaparezidu [ban], haixe penia eukitten dot. Baiña gerra aurrian zan e! Gerra aurrian. Hantxe ayuntamientun hantxe goidxen. Ta zelan izaten zan ha eskribiduteko? L-n ganian ñ ipintten genduzan baiña zozeren hori. [Ta hantxe ein gendun] ta borra.
- […]
- Bai, hantxe zozer ipintten zan ta […], borra. Lehelengo ikesten ibili giñin berton Lekitton [hara orduko], hamentxe Eskolapeko hortxe, hamentxe ibili giñin... eskolak... euskera ikesten eskribiduten.
-A bai?
-Bai, bai, bai.
-Hori be gerra aurretik?
-Gerra aurretik zan, bai. Horrek gero [gerraostin] ya ez zirin holakorik.
-Gerra ostian ya eskolara ez ziñin jungo, edo bai?
-Eskolara bai!!
-A bai?
-Gero ez dakit ba gerran, gerra-gerran zelan eoten giñin eskolan. Ha naparra bialdu gaitxuzen. Noiztik? Ez daukat horixe gomutiori. Gerri daola eskolara juten bagiñien... Gero bai horrek kantaten genduzan `Cara al sol´ta.

Egilea(k): Janire Alonso Baniandres