Iurreta (Bizkaia)

Ezkurdiko erromeriak

Hizlaria(k): Belar Etxaniz, Maria

Ezkurdiko erromerian soinua egoten zen. Mutilek ordaindu egin behar izaten zuten dantzan egiteko. kalabaza asko emandakoa da.

Eskurdiyen musika jote abien ordu erditti ordu erdira, da musika jote es abienien, ba, béstie
sóñue, an kórruetan. Mutillei kobreta utzien dírue, neskai es, da gu, e, posi parris. Amasaspi kalábasa emon dous ónguen, da mesedes etorte sien da, es, geo beste batzuk da es, da ála pósik. Penas? Bai sera, penas! Ainbeste mutil átzien, da pénas? Ni mutil bat onduen es ne(b)an ikusi domeka bitten segíduen, ori es, gero! el esto pier. Domekan ondo(r)a etorte basan, bueno! Gastie nitxen da, nik es naban gure nóbiyo órduen. Bueno, ba, klaro! itte sien fásil, arkaleas jantzaldi bat, eta beste bat, eta beste bat, ge(r)o etxea lagúndu eta iñ eskéo, bákisu, lagundu fórmal, básuen esebes. Ni be basoti es, ni kaleti, kriyá neue lekuti ibiltte nitzen.
Ni ia basoti dekuan gisonas etxea etorte nitxen, ogeitabi urteas iá iperragerren gelditu nitxen, da orduntxe nobiyue topeu, ogetasortzi artien beras ibilli, da gero eskondu, baie beraas, bestei bapes, ostien eneban gure, guápue isen san gástetan da... oiñ txarto oin sarra gara ta.

Egilea(k): Alberto Errazti