Goizueta (Nafarroa)

Garai batean gehienak maizterrak; etxejabe nagusiak

Garai batean gehienak maizterrak; etxejabe nagusiak Garai batean gehienak maizterrak ziren, batez ere baserrietan. Leitzako garai bateko etxejabe batzuk aipatzen ditu. Berak artxiboetan arakatu izan du. Etxejabeak hartzen ziren kontuan zergak ordaintzeko orduan eta eskubide gehien ere beraiek zituzten (karguren bat eskuratzeko, adibidez). Etxeen kontaketa sukaldeka egiten zen eta etxejabeak kontatzen ziren (batetik bestera zebiltzan maizterrak ez). Jendea animalientzako egindako bordak baserri bihurtu eta bertan bizitzen hasi zenean, zaila zen kontrola eramatea.