Gamarte (Nafarroa Beherea)

Gari-jotea

Gari-jotea <p>sei behi parerekin ekartzen zuten etxera gari-joteko makina. Beti makinarekin egin izan du gari-jotea.</p>

- Ogi joiteko maxina ezautu duzu zuk?
- Ba, bo, bo, etxe... hebentxetarat jiten zen. Guk behar gintien hunat maxina haren ekartzeko bost-sei behi pare, badakizu zer den? Ta ba.
- Anitz da eh?
- Ba, anitz da ba, patar baitzen, ta animaleko maxina zen, eh? Etxe, sukalde hunen karra bezanbeste haundiko maxina zen.
- Bai eh?
- Ba. Animalik ez zien.
- Eta horren aitzinetik ezagutu izan duzu ogi jotia zuk?
- Ez.
- Beti maxinaikilan ezagutu izan duzu.
- Ah ba ba ba. Ta gero, gero jin ziren eta "moissonneuse batteuse"-ak eta... bena orai ez da nihun ere gehiago hori egiten hemen, ez da gehiago ogirik.

Egilea(k): Alex Artzelus