Etxebarria (Bizkaia)

Maistrak gogor eskolan, erdara sartu nahirik

Maistrak gogor eskolan, erdara sartu nahirik Maistrak ez zekien euskaraz eta umeek ez zekiten erdaraz. Jesusari oso gogorra begitantzen zitzaion maistra, baina orain konturatzen da ez zuela langintza erraza eta zerbait egin behar zuela ulertu eragiteko.

- Ta zuk umetako kontuetan-edo, ze akordu daukezu, han Etxebarriko kontuk umetakoak-edo?
- Eskolakuk-eta? Ba guk ez genkixela erderaik, ta maistrik ez ekixen euskeraik, ta niri beittentzen jaten maistrie gogorra zala, beittantzen jaten neuri. Ta oin konturetzen naz, zozer ein biharko /biko/ bala guri entendidu eraitteko ezer. Berak ez eban ezebe entenditzen, guk ez gendun euskeraik o erderaik jakitten, ordun ba ez doskun inporta, erakutsi maistriai zeozer eitten genduena ta, amorratu eitten eban ta blisti-blasti be ataraten eban, baiña normala zan hori be. Ta gaiñera euskera, hak nahi eban erdera ikasi daigun; berak be hobeto, erretzaue egingo eingo eban-ta, erakutsiko oskun-ta. Baiña guk ez genkixenez, ezin geinkixen ein.