Eskoriatza (Gipuzkoa)

Herri-eskola

Herri-eskola Eskolara nora joan zen. Herriko eskolan lehenengo eta gerora fraideekin ikasitakoa. Haur-eskola mojekin ematen zen.

- Eskolara nora juan ziñan?
- Ni eskolara bertan Eskoriatzan. Ta gero hementxe hermanuak ipini euen eskolioi, zerak, frailletakuek, [San Viatorkuek].
- [San Viator], bai.
- Lehenengo hasi gitzan hamen, [ospittale] hor bertan, […] lekuen. Eta gero handik pasau gitzen zerera, [oin…] lekura.
- Eta hermanuekin…?
- Hermanuekin.
- … zenbat urtekin edo?
- Ni hermanuekin ekingo nitzen, ez dakit, hamabi urteaz edo ez dakit zenbat eukiko nittun orduen ekin nitzenien.
- Eta hasierako eskolan, eskola txikixa edo…?
- Txikixek. Plazan aazen eskolak, Jose Arana edo zerak, ta haintxe ibili nitzen. Lehenengo mojetan hamantxe zerien eskolatxo bat, emuten oskuen klasie mutikotan, ta gero maistruenera.
- Orduan, lehelengotik monjekin ume-umetan, gero herriko eskolara eta gero ya hermanuekin…
- Hermanuenera.