Eskoriatza (Gipuzkoa)

Auzoan errota

Auzoan errota bat zuten; bera mutikoa zenerako eginda zegoen. Errota desberdinak. Hainbat sozio ziren eta bertan garia, artoa... jotzen zuten.

Transkripzioa

- Hemen [harri]-errota, auzuetan… Guk be geuk ein geben errotie. Ni mutikue nitzen, nik hamahiru urte neukenerako eindde euen argixa, hau argixau ifiñi ta errotie ya auzuen. Guk indde, e! Inddarra ta errotie; […] ifinitte euen, [hiru…kua] be egon zan, [bikuek] be bai ta [herri]-errotan. Ta han joten gebena soziuek, hogeta bost sozio […], ta joten geben artue, garixe, txillerra… ta oilluendako ta danendako […] auzuen bertan joten geben. Ta etxerako […] geben, ba, hogei anega edo […]. Han sobretan bazan hamar-edo zerien, ha saldu eitten zan.
- Ha saldu eitten zan?
- Saldu eitten zan. Oin Arabara faten gara erosten, baiña orduen bertan. Hau… Francon gerrara orduko pixkat ekindda euen [kentzen], baiña orduntxe akabau zan. Bestela hemen eindde [garixe] ta? Mekauen! Mordue! Auzo danien, e! Pillan bueltaka, larriñien pilletan zien garixek.