Eskoriatza (Gipuzkoa)

"Pujetia"; lixiba

"Pujetia" latsarrian nola egiten zuten. Xaboia bolatan egoten zen. Lixiba nola egiten zuten.

Transkripzioa

- Egosi eitten neuen pujetie han laderuen. Hondarrien ifintten notsen abartxo batzuk, ta gero abarren gaiñien trapu zahar… inporta ez dotsen trapu zahartxo batzuk. Han. Ta gero izarak sartzen gittuen han banan-banan. Ta gero kamiseta, kantzontzillo ta holako gauzak gaiñien. Haik gero lehelengo etara ta aklarau ondo ta lejietan ifintten zien, apur baten lejietan. Hala manejetan nitzen ni. Ta gero, oin neguen txarto, ño!, ura hotza. Urik ez zeuen hemen ta… Holan? Holan? Ño!
- Bai, ya lo creo! Bai, eta anilla eitten txarrena, anilla eitten sinplie, aguro ibili bai baiña… hotzittu.
- Bai. Gogortu eitten zien erropak denporien txarraz.
- Jaboie bai, […].
- A, bai? Bazan?
- Jaboie ta, “bolas maravillosas” egoten zien orduan, baiña haik zien kolorezko erropiendako; por ejenplo, alkondara kolorezkuek edo, harendako izeten zan. Oin adelantu gehixao dao lehengo aldien.
- Bai, holan bola batzuk […] jaboie, batzuk illunauek ta beste batzuk argixauek ta…
- Bai, holako bolatxo batzuk egoten zien, [kopien] tamaiñoko bolatxo batzuk. Haik botatzen zien uretara. Pujetie egosi suteko hautsaz, trapu zahar bat ifini gaiñien ta eralgi hautsa ta ha pujetien gaiñien ifini ta…
- Holako tina haundi baten. Badakizu zer dan holako tinia?
- Ikusitta eukiko dozu, ezta?
- Bai.
- Egosi eitten zan. Hauts-[…] esaten otsen ta hareaz bankuek-eta garbiketan gittuen, suelue be bai, hemen euenien…
- Harek zurittu, ezta?
- Zurittu, [ba], lejia moduen kolore edarra ifintten otsien. Bai, lexibia esaten jako, lexibia. Ba, holaxen, holakotxe lanak.