Ermua (Bizkaia)

Txinatik ekarritako saskiaz ikasi

Txinatik ekarritako saskiaz ikasi 16 urterekin Coruñara pilotan jokatzera. Osabak Txinatik ekarritako zesta handi batez ikasi zuen. Coruñatik Zaragozara, eta Zaragozatik Habanara 18 urterekin.

-Eta gero ya hamasei urtekin joan nitzan ya Coruñara jokatzera.
-Hamasei urtekin.
-Hamasei.
-uri beti gustau jatzu pelotia. Gustau bai, ez?
-Bai, bai. Lelengo hamen, ikasi hamen, Ermuko plazan.
-Ermuko plazan ikasi zendun?
-Bai, ikasi hamar urtekin, bedratzi urtekin, ya hortxe zestuakin. Ta zesto haundi bat ekarri osten neri tiok Txinatik. Ta bera zagerua zan, atzelarixa jokatzen eban, Ta aurrelarixanak ba zestuak txikixauak diaz; ta harek tiok emon ostan zesto itzela, neu baiño haundixaua. Ta haretxekin ikasi. Ta gero ya Markiñara joaten giñan ensaiuak ya nausixao. Hamalau urtekin, hamabost ya Markiñara. Frontoia haundixa zan. Hoixe.
-Coruñara esan dozu hamasei urtekin.
-Hamasei urtekin ya joan nitzan Coruñara. Kontratau nauen sei hillabeterako, han. Dana han amaittu ta gero etorri nitzan, hamazazpi urtekin ya kontratau nauen Zaragozan. Urtebete ein [nauen] Zaragozan. Ta Zaragozan ya, Habanatik etorri zan gizon bat pelotarixak kontratatzeko ta danak, eta ni kontratau nauen Habanara joateko. Hamazortzi urtekin; hamazazpi, hamazortzi eitteko.