Erandio (Bizkaia)

Pisuan bizi arren, soloa eta ganadua zuten

Pisuan bizi arren, soloa eta ganadua zuten Gurasoak baserrikoak ziren, baina pisu batera ezkondu ziren. Hala ere beti izan dute soloa, eta umetan ez zitzaien baserriko ezer falta. Aita tratantea izan zen; geroago Euskalduna-ko langilea. Amak etxearen ardura zuen, eta soloko barazkiak saltzera joaten zen Desertura. Ganadu apur bat ere bazuten.

- Eta baserrixen?
- Baserri ez. Aititek eta amamak albon... Bai, gure aite eta ama ezkondu zin pisu barri betera ta albon eon gentzezan baserriez. Eta gero beste amama ta aitite be baserri... dana... Laurotan.
- Ta zelan zekon, izenik bazekon aittitten eta amuman baserrixek?
- Antzone bat eta Laskituerrota beste.
- Antzone?
- Bestea Laskituerrota.
- A, beittu. Ta zuek zer, pisue orduen euki zenduen edo?
- Bai, bai, pisu, pisu. Pisu eder bat euki gendun barri-barri, eurok estreñata. Eta gero, ba, surtidu besteti [etxaldeti gehiau], aitek eiten eun tratante modure ta gero baserrin behar. Gero sartu zan Euskalduna-n urte askotan, baia, ostean, baserriko gauzek beti etxen. Eta pisun be, aman ta aiten pisuen bean, aukien, ba, zati haundi bet, soloa esaten gendun ordun, ta simenterak eta beti-beti iten [genduen] lana bertan eta ezen faltarik ez genduen eukiten, e, ez genduen eukiten. Gero txarrau izen da gerrea eta guzti atzerau izen danean, baie txikerretan ez, e? txikerretan ez. Eta gero… Bueno, ia zer preguntaten doztezun.
- Ama etxeko lanak eta bere bendejetxue einde saltzen joaten zien, joaten zan, a Desierto Erandio joaten zan gero, han egon zan plaza handire.
- Eta han, orduen, zure amak eta zuen soluen, ezta?
- Bai, bai, bai, ha izen zan ya etxeko bendejetxu. Etxe aurren ya eukiten gendun zati handi bet eta hareaz iten gendun... Eurok, nik ez ondino, ba euron bendejetxu egun-egunen. Eta... ama iten zan horreaz eta aite, ba, bere lanean eta gero tratante.
- Horrek handixego eukiko eben ez?
- Bai, bai, bai, ya propiedade handiau, bai.
- Bai, bai, ondo, ondo, gauzolak ekoiten ademas ta ganadue beti etxen ta beti...
- Ganadue be orduen pisuen?
- Eta nun eukitzen zenduen ganadue?
- Kontran. Etxea halan eta gero kontran gortea inte eta hantxe eukiten eben ganadue aitek. Ez asko e, hiru edo lau bahi, txalatxuk be bai. Bera erosten izeten zan ta saltzen eta halantxe, pobremente, lan asko inde.

Egilea(k): Lucas Mezo