Dantza lotua debekatuta Azkoitia partean

Dantza lotua debekatuta Azkoitia partean <p>Gaztetako erromeria lekuak: Kurutzeta, Irukurutzeta, Sallobente. Kurutzetan, Elgoibarko partean, 'agarrauan' (dantza lotua) egiten zen eta Azkaraten edo Madariagan, Azkoitia partean, ostera, debekatuta zegoen.</p>

- Eta zuek nora joaten ziñen?
- Agurne: Gu?
- Nati: Kurutzetara eta San Lorentzora erromerixara.
- A.: Erromerixara baiña. Kurutzetara eta. Egun baten nere semiak esan zian: ama, lehen erromeixara juten ziñan, ez?, eta bai. Eta nora? Batian Kurutzetara, edo Irukurutzetara ere, ta. Ze nahixaoko neuke nik oin egotia hori! Horrek erromerixa horrek.
- N.: Erromeixara, Sargoatera Santixauetan, Irukurutzetara zerian, Santakrutz egunian...
- A.: Baina bestela Kurutzetara.
- N.: Hori, Kurutzetara. Eta San Lorentzon'e egoten zan batzuetan.
- A.: Eta Kurutzetan, begira, Elgoibarko partian agarrauan itten zan, eta Azkaraten partitzen zan, Aizkoitixan ez zan itten agarrauan. Madarixan prohibiduta zeuan.