Elgeta (Gipuzkoa)

Daukanak ez daukanari ematen

Frontea pasatu zenean herritarren artean banaketa egin zuten: ganadua zutenei kendu eta ez zutenei eman. Juani-eta txahal bat eman zien. Hala ere, jendea ez zen konforme gelditu.

Transkripzioa

-Bueno, hemen lapurretia, ez dakit zelan esango jakon horri izena; frentia pasau zanian ba danei ez zotsezen kendu ganauak, eta gero hemengo frentian jarri zien mandamasak ein zeben halako daukanai, gelditzen jakonai batzuek kendu eta ez daukanai batzuek emon ein zittuen.
-Hori milizianuak eurak?
-Ez. Frentia pasauta gero, hemengo jentiak.
-A, herrikuak,.
-Herrikuak, autoridadia.
-Osea, ganauak partdiu.
-Ganauak partiru ba, enfin. Ez zan jentia konforme geldittu. Geuri be emon oskuen txahal bat. Eta ha txahala iñona zan. Ta ordainddu ein giñuan gero, eta beste batzuek be bai.
-Etxiak ganau barik ez egoteko ba puxka bat partdu.
-Bai, zeozer, zeoze. Baiña ez zan jentia koforme geldittu.