Elgeta (Gipuzkoa)

Larunbatean egiten zuten aste osorako ogia

Larunbatean egiten zuten aste osorako ogia <p>Ogia egiten zuten etxean. Normalean larunbatean egiten zen aste osorako ogia. Gerra denboran errotak itxi egin zituzten eta Bergarara joaten ziren hamabostean behin Errotaerdikora.</p>

-Ogirik eitten zenduen etxian?
-Ogixa bai, bai. Nik hamabi urte nekazela gerria urten eban, ta errotia aurretik zeuan, hau jaio zan urtian errotia ta indarra ipiñi zian Goimendixan, Ibarrolan. Zuk badakizu nun dauan. Ta gero ba gerra denporan prezintau in zittuen horrek errotok eta. Eta gero faten giñan Bergarara Erroterdikora hamabost egunetik hamabost egunera. Lenenguan ba bezerixia hartu artian fan eta eiñ artian egoten giñan, baiña gero hamabostian-hamabostian fijo faten giñan. Fan eta eruandakua hustu ta kargau uruna ta etxera. Ta etxian ogixa.
-Ez, astian. Astian, zapatuan, normalmente zapatuan aste guztirakua, ogixa.
-Bai. Domekan freskua egoteko. Bai.