Elgeta (Gipuzkoa)

Bolatoki bakoitzean bola bana, eskuz egindakoa

Bolatoki bakoitzean bola bana, eskuz egindakoa Auzo bakoitzean bola bat egoten da. Alboko etxean egoten ziren txirloak eta bolak, eta baserritarrari eskatu behar izaten zitzaizkion. Bolak eskuz egiten ziren. Artea izaten da egurrik onena, gogorra delako.

Transkripzioa

- Nik sekula ez dot boletan ein, ta ez dakit zelan izaten dan, baiña bolia-eta zelan izaten da? Norberak eruaten zeban edo bertan egoten zan edo zelan izaten zan?
- Eee, etxian, etxian… Bueno, hi.
- Bertan bolatokixan?
- Auzo bakoitzian bat.
- Bai. Hor Ojangurenen be egoten zuan bertako […]. Bolatokixa… Basarrixa gure tiona, bolatokixa euken ta, ba, bolia einda, txirluak eta… etxian, etxian. Ta han etxetik ekarri bihar zuan, txirluak eskatu ta… Ez, klaro, bestela, [ohol …] lagatzen [baeben], bolia harrapau, harrapau eitten eben, ba? Bolia be pagau ein bihar izeten zuan ta…
- Egurrezko bolia izaten da. Hamen oin zeiñek eitten dittu bolak?
- Hamen egoten dana, hor Markiñako zera. Antonio dauka izena. Txapelduna, ez dakik? Ha txapela?