Eibar (Gipuzkoa)

Arto-bizarra erretzen 12 urterekin

Arto-bizarra erretzen 12 urterekin Legarre inguruan ibiltzen ziren jolasean, askotan txapekin karrerak egiten. Arto-bizarra erretzera ere joaten ziren. 10-12 urtetik aurrera, umeak erretzen hasten ziren: arto-bizarrak, Caliqueñoak, Idealak... Arto-bizarra hartu, ahal bazen lehortu, paperean jarri eta erre.

Transkripzioa

-Tabernia jeuan hor eta etxiak be bai, Legarre gaiñian ia hasitta jeuazen. Bat lelengo etxia ta haren ataixan eitten genduan jolas, han ibiltzen giñuan jolasian karrerak eitten. Tapak, botilla-tapekin, txapekin. Ipiñi han masilliakin, kristalakin-da Berrendero-ta, orduko ziklistak. Nik irabazitta, metak eta ipinitta ta, bueno. Denpora... luzaruan, hantxe ibiltzen giñuan. Arto-bizarra erre ta. Arto-bizarra. Arto-bizarra erre ein biha dok hori, e, jo! Ene-ene-ene! Bai, ba.
-Orduan behin hamabi urtekin edo ze izaten zan, ia puxkat koskortzen hasitta jentia erretzen hasten zan?
-Bai, bai, bai. Hamabi bat urtekin-da bai. Hoixe. Erre be... Ta baitta kalikaiñuak be bai, eta Idealak, Idealak, tabako negargarri bat, eta hari be txupada batzuk einddakuak gaittuk, bai. Ba ni hantxe Legarren.
-Arto-bizarra bertan hartu eta zelan izaten zan?
-Ze esango deuat ba nik, mutil, zelakua zan be. Zigarro-papelakin batu ta arto-bizarra. Hik badakik arto-bizarra zelakua dan.
-Ta erre.
-Ez dauka sikatu biharrik?