Euskaltzaletasuna gerra ostean: Gipuzkoakko Bertsolari Txapelketa; Ikastolen mugimendua

Euskaltzaletasuna gerra ostean. Gerra osteko Gipuzkoako Lehenengo Bertsolari Txapelketa ere egin zen. Ikastolen mugimenduaren hasiera. Euskaltzaletasuna Eibarren.

Transkripzioa

– Eta hortik pausu haundi bat emon gentsan. Gaiñera gero lotu gentsan programiari baitta be lehelengo Gipuzkuako bertsolari txapelketia gerra onduan.
– Hori aipatu nahi nizun, ze 1959an izan zen hori. Bizkaian ari zen Alfonso Irigoien…
– Alfonso Irigoienek egiñ eban urtebete lehenago Bizkaixan eta guk egin gendun Eibarren. Eta hori antolatu eta horrek izan eban inpakto bat, Eibarrek batera-batera golpia hartu eban, halako shock bat: derrepente euskaltzale pilla bat agertu ziran, ordura arte nahikua ezkutauta ebizenak. Agertu ziran euren sentimientuak. Harrezkero bide bat egin da. Egoera onian ez eguan eta ez gagoz, baiña harek ekarri eban bide zabaltze bat.