Durango (Bizkaia)

Aitaren sidecarra

Aitaren sidecarra <p>1920. urte inguruko argazki bat erakusten du, bere aita agertzen da sidecar batean. Jende gutxik zuen autoa, Durangon Anopuerok eta Arozenak zuten, baina horiek txofer propioa zuten. Bere aita Garaiko zentraletara sidecarrean joaten zen, baina materiala gurdiz garraiatzen zuten.</p>

Semea: Mille bederatzirehun ta hogei, gitxi gorabehera, ez dakigu ze urtekue dan.
-“Moto sidecar con con sidecar, si”.
- Sidekarra. Ta zein da hori argazkikue?
- Aitte! José Amantegi Sagarna.
- A, bai. Ta sidekarra euki eban zure aittek?
- Bai, ez aben aukiko ba! Lagunek kotxie eukien ta berak motorra. Uribarrenak kotxie euken, ta Berasaluze Garaikuek bebai.
- Ba han sasoien jente askok ez aban eukiko?
- Ez, ba gero eukenak, Anpuero eta Arozena “y, esto” eukien txoferra, eh? Txofer, Erleaga txoferra zan ta Arozenana zan, pentseten dot, “este, tío de Celia, Ferreriano, no”, Ferreriano ez, txoferra aukien danak. Ta “la marquesa de Berriz también tenía, la Laka”. Danak txoferra eukien orduen, Anpuero y.
- Eta hori sidekarra edo nora juateko ibiltzen aban zure aittek?
J.M: Jode, ba erosi abanien nik ez dakit zegaittik. Garaire juteko, gero horrek zentralak eitteko ba oiñez ezingo zan juen. Ta materidxalak burdidxaz. Egongo zan kamioien bat iguel.

Egilea(k): Oihane Amantegi