Durango (Bizkaia)

Banketxeetarako ohiturarik ez

Banketxeetarako ohiturarik ez Gerraostean jende gutxik zuen bankuko kontu korrontea eta libreta, beraiek ere eskudirutan kobratzen zuten. Jendeak etxean izaten zuen dirua. "Euzkadiko dirua" desagertzerakoan jende asko diru barik gelditu zen.

Transkripzioa

- Generalmente txahala hiltte abanak, ba dirue bankuen sartzen aban, danetara. Ta etxien, orduen etxien gehidxen, bankure jente, eta nok euken? Gu biherrien be gabizela ez geunken libretaik eta kuenta korrienteik bez.
- A, ez?
- Nomina diruten, bai. Ordun “domiciliado como ahora”, danagaittik kobretan dabiena?
- Ba ez euen kostunbreik! Dirue hartu ta etxera! Dana etxien, horidxe. Basarridxetan dirue beti egoten zan, bai. Bai, bankuen baino gehidxau. Ta orduen erreittu gehidxau emoten abien oin baiño, oin ezebe ez daue emoten, baia orduen erreittue emoten aban.
- Ta zu justo biherrien hasi ziñen, “cuarenta y dos!en hasi ziñen biherrien, gerraostien. Han oniño jendie zer ibili zan, galdute diru kontuek diela-eta?
- Hamen asko Euskadik dirue atara aban. Ta basarri batzuk txahala saldu aban ta dirue etxera, ta gero etorri zien nazionalak eta harek diruk ez aban balidxo. Ta asko geratu zien diruaz, nazional edo Bizkaittarrak esaten otsiena. Nazionalistek bai, Bizkaittarrak.

Egilea(k): Oihane Amantegi