Durango (Bizkaia)

Miota eta Alza hotelak; kuba-libreak

Miota eta Alza hotelak; kuba-libreak <p>Miota hotelaren eraikina osorik zen hotela, Alza hotelean, ostera, etxebizitza batzuk ere bazeuden. Alza hotelak azpian "la c&aacute;mara del gas" deitzen zioten lokal batzuk zituzten. Pilotariak, zesta jokalariak, frontoira etortzen hasi zirenean, beraiek ekarri ei zuten kuba-librea Durangora Ameriketatik.</p>

Tamaina:

Miota hotelaren eraikina osorik zen hotela, Alza hotelean, ostera, etxebizitza batzuk ere bazeuden. Alza hotelak azpian "la cámara del gas" deitzen zioten lokal batzuk zituzten. Pilotariak, zesta jokalariak, frontoira etortzen hasi zirenean, beraiek ekarri ei zuten kuba-librea Durangora Ameriketatik.

Transkripzioa

- Gero Hotel Miota zan etxe guztidxe, Hotel Alzán lez. Bibiendak, bibiendaik ez zeuen Hotel Miotan, dana eurek euken hotela. Alzanien bibienda batzuk baeuezan, ba igul eukezan eurek pisu bi edo eta behekue, ta gero horrek eukien lonja behien, “la cámara del gas” esaten utsiena. Hamen pelotaridxek, honek zestakuek, hasi zienien hona etorten, hemen frontoien, Durunguko frontoien zestan, astien funziño bi edo hiru be oten zien. Ta Deportibo Bilbokue, Euskalduna, palako, “Frontón Euskalduna” itzela zan. Ta bota abienien horra, afizinue eukenak horra etorten zien, ta orduntxik etorri zan zesta puntatik, Ameriketatik etorri zien, Café Piedra, Miguel Piedrak. Ta orduen iguel hiru-lau, ta gero ba kuba-libres ta kuba-libres, ba horrexek pelotaridxek ekarri abien hona. Bai, koka-kolie nik ez naben ezetu gerra aurretik, baina koka-kolie honek Odiagak zerbezie euken, “y ya sabes, una placa de hojalata ahí de Coca-Cola”. O sea zozer egongo zan, baia gero gerra ostien ez euen. Ameriketatik ez euen dolarrik hamen erosteko ezer, ta ez euen Coca-Colaik hemen, ta honek zestakuok, Ameriketan euezanak Miami ta hor aldien, ba horrek ekarri abien “la cuba…la cubalibre. La cubalibre de… ¿cómo era? De…”

Egilea(k): Oihane Amantegi