Durango (Bizkaia)

Domeketan ezin lanik egin; abadeen indarra

Domeketan ezin lanik egin; abadeen indarra <p>Domeketan ezin zen lanik egin. Orozketa (Iurreta) don Jesusekin bizitakoak gogoratzen ditu. Soloan lanean egon eta abadea azalduz gero, lanak utzi eta muin eman behar izaten zioten eskuan abadeari. Abadeari "jauna" esaten zieten.</p>

- Klaro hor erlijiñoak aginduten eban, ezta?
- Don Jesus Orozketako abadie ezautu dok hik?
- Bai
- Arizaga.
- Baiña ezeutu dozu?
- Bai, hori bai.
- “¿En vivo? En vivo, no has conocido tú”.
- “En vivo”, ez. Ezagutu naben hango mutil zaharra bizi zana, han.
- Kapanaga.
- Bai.
- Ba, ha eindde dau, ibili, ba, domeketan aitte Menedizabalenien biherrien. Ta domeka goidxetan iguel ba, soluen biherrien, etorri ta: “eh! Domeketan ezin leike biherrik ein eh! Ta ez bazouzue etxera, multie botako dotsuet!”. Kauen, “vaya cura”, kauen la ostra. Ta eindde nau ni, itturran ibilli, itturran bakizu zer dan?
- Badakit zer dan.
- Bueno, itturran ibili, behidxek geratu ta juen ta mun emotie abadeari. Obligao. Sekule be ezetu dozu hori?
- Ez.
- Entzun bez.
- Entzunde bai.
- A entzun dozu? Bueno.
- Ta abadeari be berba zelan eitten otsezuen?
- Zu.
- Zu?
- Jauna.
- Zu, ez abadeari?
- Jauna.
- Berori?
- Berori. Hori, diaridxo kafie hartzen Lapikonera. Lapiko ezetu dozu?
- Bai, hori bai. Hori, oin bankua.
-Exato, exato, exato. Haraidxe. Ta Juan Txikidxe deitzen otsona, Orozketako baserridxek, baserri […kue], itxaroten otson hortxe Ortizen onduen. Ta bidxek jueten zien trenbidatik holan heldute, jueten zien. Harek abadetik ez zeuken, zero.
- Gitxi?
- Ganeko erropa.
- “Exacto”. Exacto”. Ta harek euken domiñeute Orozketa guztie. “Bajo él”. Arratsaldeko lauretan, erresoraridxora. Ez zienak jueten izendeute. “Ez zara etorri, e? Errosarixora, e? Bixer etorri”. Baserri guztiek, beran azpidxen ta bera goidxien kazan.
- Dana derrigorra, orduan?
- Dana. Esteban Bilbao be. Ez harek zero. Esteban Bilbao jueten zan ha; Orozketa, Orozketako herrire, Santidxau egune. Esteban Bilbao.
- “Presidente de las Cortes?”
- “Presidente de las Cortes, que esté donde tenga que estar”. Bueno, ha mutil zaharra be, Kanpanaga, ezetu dozu? Zuk ez zendun ezetuko. Kapanaga, ez zeñun ezetu.
- Bat, ezeutu naben hor mutil zahar bat. Ez dakit, andra zahar bat ta mutil zahar bat.
- Bai ba! Kanpanaga mutil zaharra.