Durango (Bizkaia)

Izurtzako eta Durangoko eskolan ibilitakoa

Izurtzako eta Durangoko eskolan ibilitakoa Izurtzako eskolara ume asko joaten ziren eskolara; neskak eta mutilak banatuta. Lehenengo kotxea Avilako maisuak izan zuen; "tiempo bi"ko motordun deskapotablea. Gerran nazionalistek kotxea konfiskatu zien. Maisu-maistra onak izan zituzten: Florentino Hidalgo eta Sebastiana Torres. 5-6 lagun eskola partikularretara ere joaten ziren irakasleen etxera. Lehenengo Durangoko eskolara joan zen; Don Ramon maisua du akorduan, zigarro batekin beste bat pizten zuena. Tabirara bizitzen joan zirenean hasi ziren Izurtzako eskolan. Gerra ostean, Orue txaleteko partikularretara joan zen; mojek ematen zituzten eskolak. Antzinako komunak zeuden bertan, eta zelakoak ziren kontatzen du. Ganaduentzako askak ere bertan zituzten.