Durango (Bizkaia)

Abadiñoko Jerbas

Abadiñoko Jerbas <p>Jerbas Abadi&ntilde;oko semea zen, eskalea-edo zen; alanbre batzuk izaten zituen eta atzazalekin haiek jotzen ibiltzen zen. Berarengana hurbildutakoan, "Aittu ein bikodu berbaz" (ulertu beharko gara berbaz) esaten zuen. Hil ondoren, bere oroitzapenez, Abadi&ntilde;on bere irudia zuten globoak botatzen zituzten; irudia zeukan globoa aurkitzen zuen pertsonak bazkari bat irabazten zuen.</p>

Tamaina:

Jerbas Abadiñoko semea zen, eskalea-edo zen; alanbre batzuk izaten zituen eta atzazalekin haiek jotzen ibiltzen zen. Berarengana hurbildutakoan, "Aittu ein bikodu berbaz" (ulertu beharko gara berbaz) esaten zuen. Hil ondoren, bere oroitzapenez, Abadiñon bere irudia zuten globoak botatzen zituzten; irudia zeukan globoa aurkitzen zuen pertsonak bazkari bat irabazten zuen.

- Ta Jerbas, nor zan Jerbas ba?
- Mañeri, Abadiñoko semie. Gizajue, ez euken nundik dirue... eskie moduen ibiltten zan. Ta euken holako ol zati bataz hiru-lau alanbre ipinitte ta atzazkal senduek eukitten bazen ta hareaz trin-trin-tron-tron- trin-trin-tron joten eban ta kalerik kale ibiltten zan ta haregana juten baziñen ta: "Zer Jerbas?" ta "aittu ein bikodu berbaz" kontestau eitten ban berak. Abadiñoko kontuek danak jakitten ebazan hak, kaso askogaz berba eitten ban. Bai, hil zan. Ta gero haren zelebraziñuen, lehen be pentseten dot esan dotsutela, Abadiñoko herridxek globuek botaten eban Jerbasen figurie plastikuen eindde, ta haiziek nora erueten eban ta jun jausten zan, ha topetan ebanak eukitten ban pareja baten ekarteko Abadiñon kontuz Abadiñora egune pasetan bezkaridxe ta dana. Oin ez dakitz botako dabien, ezin neike esan hori. Lehen bai. Jerbas famosue zan.