Saturraranen historia

Saturraranen historia Saturraranen historia. Bainuetxea lehendabizi. 1921an Gasteizko elizbarrutiak eskuratu zuen Ikatza familiarengandik, udan apaizgaiak oporretara joateko. Gerra denboran eta ostean (1937-1942) emakumeen kartzela. 1944an berreskuratu zuen elizbarrutiak eta udaleku gisa erabili zen berriz. 1950ean, Gasteizko elizbarrutia zatitu zenean, Gipuzkoako seminario txiki bihurtu zen. Sei mailatako ikasleak ere egon ziren momentu batean. 1953ean itxi egin zuten, Donostiakoa ireki zenean, denentzat nahikoa izango zelakoan. Baina 56an berriz ireki behar izan zuten lehen bi kurtsoak hartzeko. Eraikinak bainuetxe eta kartzela zaharrarenak ziren kanpotik.