Intxaurrondon desagertutako baserriak

Intxaurrondon desagertutako baserriak <p>Intxaurrondon desagertu ziren baserrien izenak esaten ditu. Arjel Etxeberri nola bota zuten.</p>

Intxaurrondon desagertu ziren baserrien izenak esaten ditu. Arjel Etxeberri nola bota zuten.

- Arjel Etxeberri ta zer baserri gehiyo zeuden lehen orain ez daudenak /eztaudenak/?
- Hemendikan, kanposantutik jun ta gora zauden Tuniz, Tuniz-berri, Baratzategi, Otsoki, Arrues, Arjel, Arjel Haundi, Arjel Txiki, Basotxiki, Sagastieder... Lizardi, Fabrika basarriya baten izen du... Fabrika... zenbat basarri. Dena bota zituen.
- Ta ze fabrika zeon ba?
- Basarriya bat izena zuna Fabrika.
- Hue Herrerako birian zuluan... Casa Fabrika esaten zioten.
- Fuera. Dena bota zituen. Geo, aurreneko... terreno hoitan in zutena gure osaben ta terrenon, basarriyan "la barraca de la guardia civil". Hantxe in zuen. Ta geo handik gora... denbora askuan in gabe, in gabe, in gabe... Etxian unian platano haundi bat zeon basarriyan aurrian... hua azkenenkua bota zuten "que si que no hacer...". Gau batian juan zian, zuhaitza moztu zuten hala "pa' hacer otra casa". Ta goiko aldian, alkaziak eta dena, dena... fuera! Dena fuera bota zuten!
- Ez baserri, ez txori ez ezer.

Egilea(k): Ainitze Oruesagasti (Badihardugu Euskara Elkartea)