Ama Donostian etxez etxe esnea saltzen

Ama Donostian etxez etxe esnea saltzen <p>Ama Donostiara joaten zen esnea partitzera etxez etxe. Orioko partetik ere batzuk joaten ziren Donostiara. Barazki gutxi izaten zen garai hartan eta esnea baino ez zuen eramaten.</p>

- Eta ama nora juten zan? Esnia partitzera?
- Esniak eamatea Donostia, bai. Ordun juten zian, autobusa ibiltzen zan, baiño autobusa aberitzen bazan astuakin-ta juten zian. Ta ama Donostia juten zan. Ta etortzen zian, ba, ordubata aldian edo, bueltan. Goizian zortziak aldian jaitsi.
- Etxez etxe ibiltzen zan?
- Kalian hala ibiltzen zian, e! Etxez etxe partitzen [zituen] esniak.
- Antiguan ala…?
- Ez, Donostia juten zian.
- Bazian bakarren batzuk Antiguora juten zianaka´e, hemen astuakin, hemen Zapaterikua ta juten zian Antigua´re. Baiño gehiyena Donostiaiño juten zian. Ta urrutitik etortzen zian hemen, e! Orioko partetik-eta bazian etortzen zianak. Arrillagatik eta, hor, Oriyotik. Arburukuak eta.
- Esniakin. Eta berdura-eta ere bai?
- Berdurik garai hartan berdura gutxi. Hementxe, leheno esan detena, aiten-ta… hor, Txokolatenekuak. Aitak-eta ibiltzen zuen berdura han ta han geo´re Martutenetik etorri zian hoik Txokolatenea horrea. Ta hoik berdura hoik ibiltzen zuen asko. Berdura. Baiño, gaiñontzian, berdura gutxi zan. Bestia gure andrian-ta gurasuak bestia berdura asko iten zuenak. Bekoetxeberri edo, hortxe aurrekaldian behian zan basarriya. Ta haik´e asko iten zuen berdura. Baiña hemen ez zan gaiñantzian berdurik ordun. Hemen orduko berdurak zian koniflorak, azak, porruk ta gaiñontzian gauza gutxi.
- Eta etxerako normalian, ez?
- Bai, etxeako. Ez zan ordun.