Gose garaia

Gose garaia <p>Joxepak-eta gose ikaragarria pasatu zuten, Mirenek-eta ez hainbestekoa. Pikuekin ogia egiten zuten, turroi antzekoa. Sardina zaharrak, erdibana, meriendatzeko. Txokolatea ere, ontzaren erdia. Esnegainak jaso, eta ogian jarri. Gabon egunean, arrautza patata frijituekin. Ez zegoen gaurko aukerarik. Bederatzi-hamar ziren mahaian, Joxeparen etxean, eta ogi xerrak pixkanaka jaten zituzten, pastela bezala. Bakoitzak bere platera zuen.</p>

- Miren: Hamaika ixtori!
- Joxepa: Uuuu. Gosia? Guk... Hok ez dakit o akaso oaindikan´e basarrin o zea... Baiño guk behintzat gosia ikararriya pasa genun.
- J: Nik bai.
- M: Ez takit nundik sortzen zuen… Ogiya etxian itten genun, gue izebak´e bai… Eta ekartzen zuen kanpotik, nunbaittetik, ta geo artuakin itten gendun iriña, taluak eta…
- J: Zuen, zuen izebak “pan de higo”-ta… goatzen zea?
- M: Bai, Valdealgorfatik ekartzen giñun.
- J: Mojak emandako hoitako izeba Anttoniri… Ematen ziyon honen izebak, klaro, hemen hainbeste ume ikusten-ta /da/ zea ta… Harek´e beriak bi ta geo gaiñontzekuak eta…
- J: Bai, harek emandakoa.
- J: Hola, turroia bezela, tablak hola.
- M: Moldiak. Bai, piku ondukin. Eta geo handik ekartzen zituen. Hola zian, turroiyan tabletak bezela.
- J: Bai, bai.
- M: ...eta ogiya!
- J: Jesus, guk sardin zarrak, negun. Pentsa, e, sardin zarrak, ze gosia pasako gendun o ez gendun. Bueno, erdibana! Sardin zarrak erdibana meindatzeko. “Gaur isats aldia jaten dunak /jateunak/”...
- M: ...”biyar buruba!”
- J: Bai. Kanbiyatu. Danak nahi izaten gendun buru aldia gehiyo. Isats aldia iñork ez gendun nahi izaten.
- M: Eeez?
- J: Ez.
- J: Ba hola.
- J: Txandan, gaur e... Eta txokolatia ere.... Elgorriaga.
- M: A, bai.
- J: Batian umia eta bestian letrak.
- M: A, bai.
- J: Ontzak.
- M: Ontzak, bai.
- J: Ba ontz haitakuen erdiya.
- Ontza erdi, e?
- J: Ontzaren erdiya, ta hantxe beiya atea biharrian haundina zein izango zan... txokolate hua hartzeko.
- J: Esnegaiña!
- M: Gue mutil koskorrai esan iezaiyon /esaiyon/! “Amona, biha det /biet/ txoko. Baiño bi, e! Bi”. Harek eskatzen ittu /eskatzeittu/, bi eskutan bana.
- M: “Manjar”, e, hua izaten zan, e.
- J: ...igurtzi, ta klaro, nahi dan guztiya ez!
- M: Gaur aiña... gaur baiño nata earragua esniak´e.
- J: Bai.
- M: Ooo, lori-loriya!
- J: Gabon, Gabon euna. Bueno, gabon euna bat da. Gue izenak, klao mixeriya haik pasa zuen, e! Beak esaten zun: “Ta umieri zeoze emango, ta ze emanik ez”. Tristia, e? Guk sikiera hoi ez deu... Baiño bueno. Gabon euna, ta bueno, afaiya ta bueno, ze ba: “Ta bueno, gaur”… gizonak kenduta... Klaro, harek´e bi... bueno, gue aitta ta... haren gizona ta… Geo, bea haundiyaua… zea, enfin. Baiño gutzako zea, patata prijitukin arraultza, ta: “Izeba, baiño arraultza osoana, e! Osoana!”. “Bai, bai, arrautza osoana”. Ez zitzaiun iruitzen Zubieta guztin iñork´e guk baiño afai hobia in behar zunik. Patata prijitukin arraultza bana.
- Arrautza bana.
- J: “Osoana, e! Izeba, osoana, e!”. “Bai!”. Pentsa, zenbat arrautza jango gendun!
- J: Ez zait /etzait/ ahaztutzen hoi.
- J: Bai, bai, bai.
- M: Gaur don aukera, ezta? Bat nahi ez bazu bestia dakazu, ba... bai.
- J: Eta... bazkaltzeko ta hola potajea... Acerosen ematen zixkiun, ordun, aginaldo earrak. Babarrunak-ta ez takit ze klasek izango zian ta /da/ baiño… asko ematen zuen, ta /da/ biharra. Baiña gizon... aitta ta danok jarri mahaiyan, beatzi-hamar o sartzen giñan mahaiyian. Ogiya xerran holaxe guri, eta gizonei-ta gehixeo. Ogiya eukitzen gendun eskun gordeta. Jan kutxarillakin…
- M: Guk hoi ez deu /ezteu/ ezautu.
- J: Guk pai, guk pai! Guuuk... bueno! Kutxarillakin jan ogiya. Mingaiñakin garbittu platera, geo tomatia, zeon tomatia... Hua´re kutxarillakin-ta jan, ta geo ogiya pastela bezela: pixkana-pixkana jaten. Pena bukatzeko, ogiya!
- Eta denok batetik, babarrunak edo…?
- J: Eez.
-J: Bakoitzak... hori bai!
- J: Hoi beti... Ba “en cambio” Zuaztin bai, ta gero… Joxe Luixek-eta ez, baiña aldamenekuan bai, fuente borobil batea, eta danak handik.
- M: Handik.
- J: Guk ez, hoi ez deu /ezteu/... ta basuak´e bakoitzak gerena.
- M: Beria, bai. Gurian´e... A! Guk ez deu jarri´re iten ta /da, mahaiyian... Nik ez nun jartzen basoik mahaiyian.
- J: Nik, nik ezta´re.
- M: Nola ez deten ezer eaten.
- J: Gu biyok igual gea.
- J: Bai ta ura mahaiyian... ezta urik´e!
- M: Ezta urik´e. Bihar bazendun, eta noizian behin hartu, eta jun... kanillatik hartu ta...
- J: Eta hori iguala da ta ni´re bai. Sekula ez deu... mahaiya... jartzen det /jartzet/ basua, hola baten bat kanpokoa o, itxurako e... bakizu, ba denak berdin jarri, baiña etxian bakarrik sekulan ez det netzako basoik jartzen.

Egilea(k): Idoia Etxeberria (Badihardugu Euskara Elkartea)