Domintxaine-Berroeta (Zuberoa)

Gero eta erdara gehiago inguruan

Gero eta erdara gehiago inguruan Erdarako joera handia dago bere inguruan. Ez daki zergatik gertatzen den hori. Lehen mundu guztiak egiten zuen euskaraz baina orain ez.

- Ez?
- A ba, ba, ba, ba. Leheno oono, ez dakit zendako... nik hemen berian´e ikusten dut anitz familia, eskuara badakite, bena gehientsiak frantses, erdaralat-eta lerratiak, e!
- Bai?
- Ba, ba, ba, ba. Ni... ni eskuaraz lehen aizuaekin, beraekin, mutiko bat, arraroa [...] donadua dena oono gehio, bena zendako beti frantseseat lerratia? Badaki eskuara ere untsa e! Badaki eskuara ere untsa, eta berrogoita hamar bat urteko mutikua oai, bena berenaz, aisiago ari erdaraz. Zendako? Aita-amak biak eskualdunak zien. Ama La... Lapurdiko ere, ber herrian eta hantik, Iztuitzeko, aita hor berian sortia, ta gio... gio ezpitakit nik horiek eta behar litake ni beno biziki [...] konprenitzeko zendako aisiago lerratia frantseseat eskuaraat beno. Aita-amak e, aita-amak ere leheno aisio frantsesez izanak direa?
- Etxen... etxen, e... beren artian zirelaik seurra, ba aita beti eskuaraz ari zen, hua ez zen eta harekin balio besteik deuse... Aita ta ama ere!
- Ama ere! Ta ene amain aneiak heenguak zienak eta beti eskuaraz ari zien. Bo nik ez diat eta [...] entzun. Bazakitan... frantsesa bazakitan behar bazen...
- Bai, behar bazen bai.
- Bena... eskolan ikasi, bena ez eta... eskuara zuten hek beren lengoaia.
- Bai, hala da.
- "Ca on" erten dutena erdaraz "sans même se poser de... de questions" ! Eskuaraz ari zitian, "point" !

Egilea(k): Peio Dibon-Elissiry