Domintxaine-Berroeta (Zuberoa)

Katexima euskaraz

Katexima euskaraz Katexima beti euskaraz ikasi dute. Erdaldunei bakarrik onartzen zitzaien frantsesez. Goienetxe abizeneko apezaz dihardu.

- Bai?
- "C'est une petite histoire pourtant" bena katixima ere guk eskuaraz ikasia dik.
- A bai?
- A ba, ba, ba, ba, ba.
- Nola?
- [...] E?
- Nola?
- Liburiak eta bazien e, eskuarazko katixima e!
- A bai e?
- A ba, ba, ba, ba, ba. A ba, ba [...] frantsesez e, eskuaraz behar [...] e "l'abbé Goienetxe", heen Domintxinen, eona apez famatu hua aipatzen beitute, eskuara emaiten ta ibiltzen ta [...] ukana, bana katixima eskuaraz e!
- Bai?
- A ba, ba, ba, ba, ba. Bai.
- Eta apezgoa zer zen? Euskalduna ere bai?
- [...] Lar... Larzaaleko zian, Larzaaleko, eskualduna arraza pura, ta hua... hua... hua eskualduna zian. Hua... hua eskualduna zian, berenaz hola, oai e, nola erranen diat, ez zian eta fitsik... harendako normala zian.
- Bai, bai.
- Katixima eskuaraz ikastia. Ta bon, meza, ordian latinez zian, "donc...donc" ez zian eta oono [...] han, bena katixima guk beti eskuaraz, eta behar [...] arrazoina inportanta ukaiteko, eta ez katixima eskuaraz ikasteko e! Erran nahi diat eta familia nunbaitik jina bazen, eta senar-emaztek ez bazakiten eskuaraik eta, ordian haurrari onartzen zakon katixima frantsesez. "Mais c'était vraiment une exception eh", erten [...]. Egia! zinez, e!

Egilea(k): Peio Dibon-Elissiry