Berriz (Bizkaia)

Garia bedeinkatzen zuten San Juan su ondoan

Garai batean baserrietan inor ez zen geratzen San Juan sua egin gabe. Zer kantatzen zuten. Garia eramaten zen su ondora, bedeinkatzeko, eta gero erein egiten zen gari hura.

-Bai, bai, San Juen suek ein barik iñor ez zan gelditzen, iñor be ez, basarri danok. “San Juen San Juen, arrautza bi kolkuen, beste bi altzuen, lapurrek eta sorgiñek erre, erre, artuek eta garidxek gorde, gorde, gure soluen lapurrik be ez, sorgiñik be ez, ezebez!”
-Ta sue.
-Soluari bueltie edo?
-Ez, harexen suan bueltan, ba, errezau. San Juenien. Oin ezebez... Oin be eitten da hemen, erretentxunien eitten dabe!
-Bai, oin be eitten da. Eta baserri inguruetan-ta eitten da.
-Basarridxen, leku askotan. Baiña orduen? Ta erueten abien, garidxe, gari [...] bat, artue beteta ta [...] erueten abien su ondora, bedeinkatzeko. Gero erein ha garidxe.

Egilea(k): Aitzol Mendiola