Buztargilearen lana

Buztargilearen lana <p>Uztargileak. Goizean zuhaitza bota eta iluntzean uztarria egina izaten zuen. Gehienetan zuhaitza botata egoten zen, baina batzuetan nahikoa ez zenean egunean bertan botatzen zen. Trontzarekin moztu, brintzatu, baserrira ekarri... Anekdota polit bat kontatzen du. Pago-egurra erabiltzen zen uztarria egiteko. Lau laurdenetan brintzatzen zen eta behar ez ziren zatiak askan sartzen ziren. Idiak lau-bost urtetik behin aldatzen ziren. Idi berriei uztarri berria egin behar. Idiak zergaitik aldatzen ziren. Idi gazteak ekartzen ziren, bi urte ingurukoak. Herri-idiak esaten zitzaien. Oso etxe gutxitan egoten zen idia. Behiak erabiltzen ziren uztarrian. Aurretik etxe aberatsetan egoten ziren idiak bakarrik. Gero tratanteek Galiziatik ekartzen hasi zituztenean, orduan hasi zen zeozer ugaltzen (beraien baserrian 1932an ekarri ziren). Lanerako erremintak ere orduan hasi ziren (golda..) eta idiak behar ziren horrek manejatzeko. Donatoren aitak, Etxehaundikoaren zelaietan garia ezagutu zuen.</p>