Baserriaren egitura mende hasieran

Baserriaren egitura mende hasieran Teilatuko ura; geroago ur-korrontea. Egin behar izan ziren lanak ura lortzeko. Askatzuko iturria.

Teilatuko ura; geroago ur-korrontea. Egin behar izan ziren lanak ura lortzeko. Askatzuko iturria.

- Ur-korrientia... Itturrixa ekarri giñuan lehenao taillatuko ura. Taillatuak --pentsaizu zela eitten zan lana--, taillatuan, ura hartzeko, hodixak. Badakitzu ze dien? Kanaloi horrek? Hodixak esaten jakue. Egurrezkuak eindda zeuzken. Gaztaiña zuzenak billau, alde bittatik, hola, zangia etara, ta taillatuan ura hartu. Ta haura askara. Han handikaldien zan askie ta hara. Ura han. Ta, gero, etxian ura falta zanian, ba, juten zien hara, potzu [bat] han egoten zan. Ura zela-halakua sarrittan. Zela itturririk ez geunkan bertan, ba... Urakin oso paraje eskasa zan hau. Bai. Ur gutxikuak. Itturrixa urrin! Hamendik, ba, seirehun metro inguru tubo ipini giñuzen ekartzeko. Eta haraiño jun bihar.