Ikasketak amaitu eta Unión Cerrajeran hasi zen lanean

Hizlaria(k): Urkiola Lazpiur, Jesus

1937an hasi zen Unión Cerrajeran lanean. Ikasketak amaitu eta lehenengo lana. Aita, errementaria.

- Ze urtetan hasi ziñan Altos Hornos-en?
- Ni asi nitzan treinta y sietian, baiña ez nitzan asi errementari, ni asi nitzan tornero; da gero ba irurogetabost urte ero zaukan aittak, eta orduan esaostan neri direktoriak ba, “oye, tendrás que ir a ayudarle al padre!”, da ba nik ez nakixen forjako berririk ezebez, errementari gutxiau. Ta eskolan, elementalian ikasten zan kalderero; ta bueno, or asi nitzan.

An eitte zien lanak, basia zan bertarako erreminttak eittia, eitte zien tenazak, bai “tren de banda”, laminaziñorako, txaparako, tenaza klase asko itte zan, da inkluso itte giñuan kanporako be bai tenazak. Eta gero ba, karo, zorroztu danak, atxurrak, pikatxoiak eta orrek danak, orrek obrarako bia dien dan-danak bertan; ein be bai, bertan eitte zian. Eta gero ba, kao, forjautako piezak; forja lan asko itte zan, au Palacio Irizar, orrako barrotiak-eta, berjak.

Egilea(k): Iñaki Arana