Berastegi (Gipuzkoa)

Barandiaranen izaera eta lana

Barandiaranen izaera eta lana Barandiaran atsegina zen, beti laguntzeko prest. Oso langilea zen. Beti lanpetuta zegoen, baina entzuteko prest. Austeroa eta zorrotza lanean. Etnografia lana. Igandetan baserrietara joaten ziren, Aramaiora, ipuinak jasotzera. Zein estrategia erabiltzen zuen Barandiaranek, nahi zuena jasotzeko; lehenengo entzun egiten zuen, eta gero berriz kontatzeko eskatzen zuen, eta esandakoak jasotzen, idatziz. Grabagailurik ez zegoen orduan. Barandiaranek jaso izan ez balitu, galdu egingo ziren. "Barandiaranek gauza asko lapurtu dizkio heriotzari".