Basauri (Bizkaia)

San Juanetako ohitura zaharrak

San Juanetako ohitura zaharrak <p>San Juan gauean erromeria egiten zen inguruko landa batean. Mutil gazteak "galtzupulla"k (azaoak) sututa, sororik soro joaten ei ziren.</p>

- Gaubien zeozer iten zan, ezta?
- Hor eitten zan. Hor landa bat egon zan, landa bat egon zan hor, hor etxe bat egon zan ta, hor landa bat egon zan ta hor eitten zan erromerixe, landan ba San Juan egunian.
- Baie zeozer esan iten zeuen gabien ezta?
- Horti. Mutilek. Mutil gaztiek joaten zien horti begatik, solorik solo. Zuk ezetu dozu hori? Mutilek zelan joaten zien, gurien nebak be joaten zien, ba galtzupullak hartute horti, solorik solo, solo basterre solo basterre, erreka bazterrik erreka bazter, San Juan egunien? Galtzupullakaz. Galtzupulla suegaz joaten zien.
- Ez dot ezetu nik.
- Nik ezetu dot, ni txikerra izin nintzen baie... oindo gaztik izin ziren nebak, gaztetxuek baie... joaten ziren.

Egilea(k):