Basauri (Bizkaia)

Inguruko erromeriak

Inguruko erromeriak <p>Inguruko ze erromeriatara joaten ziren. Galdakaora behin bakarrik; Zaratamokoa, berriz, joan beharrekoa izaten zen. San Migelgo erromeria oso famatua ei zen. Inguruko harizti batean egiten zen erromeria. Geltokirik izan ez arren, Bilbotik zetorren trena ere gelditu egiten ei zen bertan.</p>

Transkripzioa

- Gero hortik, Zaratamotik-eta a saber nondik joaten gintzen erromerixera. Gu Sananton txikerrera ta. Galdakaora baten bakarrik joan naz, e! Ez naz joan Galdakaora. Ostantzien hemetik bai, Miraballes ta Arrigorrixa ta dana hemetik. Zaratamo… oi, Zaratamo! jolin, Zaratamo… Zaratamoko erromerixe ez dogun itxitten ezta…! Gurien aitte defuntuek kontetan dauzen —nik ez dakit /eztait/ baie, nik ez dot ezeutu holakorik baie— gure aitte defuntuek kontetan deuen zuin etxie dauen lekuen, zuik bizi zarien lekuen, esaten deu gure aitte defuntuek harazturixe egon zan.
- A!Haratxak.
- Haratxak egoten zien. Esaten deuen. Eta han eitten zan erromerixe. Oin han plazan barik hor eitten zan.
- Eta, bai, han, ba, txosnak ifintten deurezan esaten deun gure aittek eta. Hola. Menuda… Trena be hemen lotuten zan. Ez zan egon apeaderorik ez ezer, baie hemen lotuten zan Bilbotik etorten zan trena, hor, barreratan, gero hortik gora joateko. Erromerixe… San Migelgo erromerixe ixiten zan famadue gure aittek esaten deu. Oi! Famadue! Terribleko fama…
- […] famadue ixen zala.
- Famadue ixiten zan, gure aittek esaten deuen, erromerixe. Trena lotuteko… begittuzu! Trena, e! Estaziño barik ezer hor lotuten zan. Hortik ekarten [deuen] jentie horra joateko.