Azpeitia (Gipuzkoa)

Soldadu zeudela, ezin euskaraz hitz egin

Soldadu zeudela, ezin euskaraz hitz egin Soldadu zegoela, guardia egiten jarri zituzten bera eta beste gizon bat. Ezin zuten euskaraz hitz egin, eta San Markosen horregatik jasotako zigorraz oroitzen da.

- Zuek, zuk gerra garaie... osea gerra atea zen garayen hamasei urte zeuzketzun?
- Bai, ez e... “treinta y seis”-ien ertetzen zun da, nik “treinta y seis”-ien... “veinte”, “veintidos”-ien jayo. Ez dakit zenbat urte izengo nitun, hamabosten bat o hamalauen bat o, ez dakit.
- Ta guardia itten gartzelako atarin eoten ziñen?
- Bai [...].
- Zu bakarrik?
- Ez, bakarrik, ez. Beste zeaen batekin, kasteillanoen batekin ta... esto ahopien hitz eiten zun, erdiye ez nun entendiu iten. Ta badakizu, erderaz gutxi ginduken... eta geo, ya, euskerie bastante kastigau zeben. [...] Ta rekuerdo bat dauket, sekule bizik ahazte ez zatena. San Markosen eon nitzen geo soldau, ta Axkoitiko este... zeakue, Urtiakue, Jose Azkoitia, eta bestie Txulotakue Ramon Jauregi, eta bi hoyek ez zekiyen erderaz ezta ez “si” ezta “no”, ez zekiyen. Izeten da, ba, tartien txoko baten jarrite... ta gu, ez bixtie auki... urrutiyen jarri bagiñen, ordun, urrutiyen jarri bagiñen... urrutire ikusiko genun “sarjentue bazitorrek” eta euskerie hitz eittie laga ingo giñon, baiño txokun gure ustez iñok ikusi... Hare "da!" kontura zen euskeraz hizketan ari giñela. Bazkaldu berriye zan, zaldi gaiñien jarri zen ta latigukin... Sekula akabatzen ez zan birie Puente de Santiago, este San Markos... borobille da kamiñue. Ta Latigukin, benga ta... gu belaxe jateko danak botatzen... ta ez zigun inporta. Ja ta lurrea. Lelenengo, este... Urtiakue eroi zen, bigarrena ni eroi nitzen, eta hirugarrena, Jauregi zea hori... este Txulotakue... oso txiki... zea zan. Eta “mecachis la mar serena”, ta izeten da, ba, tipo hure... Ordun halaxe zan gauzie. Halaxe zan.

Egilea(k): Ainitze Oruesagasti (Badihardugu Euskara Elkartea)