Azpeitia (Gipuzkoa)

Soldadutzan guardia egiteko probak

Soldadutzan guardia egiteko probak <p>Soldadutza non egin zuen aipatzen du. Guardiak egiteko proba gogorrak egin behar izan zituzten, baina postua lortu zuen azkenean.</p>

- Soldauska ein zenun, ordun, San Markosen?
- San Markosen.
- Zenbat urtekin?
- Ba, hogei urte o hola izengo zan ni han jun nitzenien. Geo San Markosen, geo Irunen, ta geo Elitxun ta hango barriyotan ta hola [...].
- Eta ze puesto tokau zitzaizun soldauskan? Zure lana zein zan?
- Soldausken este... lelengotiken, ba, guardiye ein ta guardiye ein, ta guardiye itie bildurgarriye zan, ikearri kastigaute [...] guardiye... Eta deportiek eskau zituen, ba, zortzi ber zien ta presentau giñen berrotaka, bai! Eta laixtreka. Ta Burgosen erten ber genun, ta ondo ertetzen banun hiru hilabete ude, barkaziyota. Halaxe, sarjentue jarri saillen ta hartzen zigun, eta zortzi ber zien eta zortzi barruen erten duen, erten nuen. Asike barruen. Zortzigarrena nitzen hola... laixtreka, baiño juxtu-juxtu harrapa nindun. Ta...
- Ta ze proba jarri zizuen?
- Este... lelen... zeatiken, Donostitiken Herrera ta juten giñen.