Ataun (Gipuzkoa)

Ermandadearen babeseko suteak

Ermandadearen babeseko suteak <p>Etxe erreen ermandadearen funtzionamenduaz hitz egiten du.</p>

Etxe erreen ermandadearen funtzionamenduaz hitz egiten du.

- Eta nola funtzionatzen zuen bakoitzak? Etxe-errianak adibidez nola funtzionatzen zun?
- Etxe-errena, funtzionatzen zon, por ejenplo, horrenbeste diru etxea erretakon. Baiño ez zon beste seguro bat euki behar, zeatio segurok baldin bazeuzken bi o hiru, ba, peligroa zeon etxei jo ta sue eman ta berrie eittekoa. Nei behin osoba batek esan zin, hoi´re kontauko dizuet… Eta, hartan ,ba, hoi reglamentu hoi jarri zuen. Ta, klaro, gauzak, ba poliki-poliki… aurrena ez dakit zenbat zan topea, etxe bat erretakoon zenbat diru zan, ez naiz akordatzen. Eta, klaro, poliki-poliki gauzak igotzen jun zien, aspaldin urduti hasita eta esan gendun: “Bueno, bueno, hau ya dek inposible —bittarten etxeik ez zan erre tarte hortan, ta— hau dek ya inposible”. Ta hue´re desegindu zan “y se acabó” ta aizu, seguroa billau behar.

Egilea(k): Alejandro Pulido