Astigarraga (Gipuzkoa)

Donostian dena erderaz

Donostian dena erderaz <p>Oso gazte hasi zen kanpoan lanean Inaxio, Donostian. Alde handia sumatu zuen honek Astigarragan eta Donostian, batez ere azken hau erdalduna zelako. Eskolan erderaz ikasi bazuen ere, kalean euskaraz egiten zuen beti.</p>

- Hemendik Astigarragatik hamalau urtekin atera.
- Donostiara juteko, ezta?
- Ta zer pentsatu zenun? Guri iruditzen zaigu orain hamalau urtekin ume bat dala.
- Bai, bai. Umiak giñan zeatikan Donostin, lantokitan, erderaz hitz egiten zan dena, ta guk hemen dena euskeraz. Ni hara aillegatu nintzanian oso motz.
- Ta eskolan ordura arte ez al zenun erderaz ikasi?
- Hemen? Eskolan erderaz ta kalian berriz gu dana euskeraz aritzen giñan. Kontraste bat zan. Baiño pixkanaka-pixkanaka hura're ikasi in genun.
- Ta eskolan erderaz e?
- Bai, dana erderaz gaiñera.
- Monjetan ikasi zenun edo?
- Pixka bat aurrena, ez dakit ba, hamar urte arte edo monjetan, ta gero berriz, maisuakin. Ayuntamientoko etxi hortan zan eskola garai hartan.
- Hori publikoa edo izango zen?
- Bai bai publikua zan bai.