Umetako jolasak: diaboloa, txirikila

Umetako jolasak: diaboloa, txirikila Umetako jolasak: diaboloa; txirikila. Garizuma bukatutakoan, ez zen gehiago txirikilarekin jolasten.

- Senarra: diaboloka?
- Diablo, bai, diablo. Zer bat hartu, soka bat, ta hori zeroi, diabluoi erdixen ifini ta hareaz. Ta, gero, gora bota ta hartu ta hola. Ha be politte zan jokue. Ez dakit ikusitte eukiko dozuen.
- Bai, ikusitta bai. Eta hori, gaiñera, dendan-edo erosiko zenduen, ez?
- Bai, klaro.
- Txirikillek etxien.
- Esaten neban, txirikillia… Ba, zuk esan dozuna: lurrian marraren bat edo eitten zan eta egoten zian bi makilla halako kakotx modoko batekin txirikillia bertan ipintzeko edo?
- Ez.
- Halakorik ez?
- Senarra: Behian harri bi ez zien, ba, egoten txirikillia gaiñien isteko?
- Biharbada hemen harrixak izango zian?
- Harri bi ifintten [zizun] lurrien, eta gero eskutan hartzen [zittuen] haik zer bateaz, kordel bateaz. Ta hareaz kordelaz, ba, "ra-ra-ra" eraitten otsezun, ta seguru […] botatzen […] gora.
- Bai. Ta, gero, hartzen zeuenien-ta, bueno! Hori zan "un triunfo", ha goixen hartzen zanien. Ihes eitten ez baeuen, ba, hartu ta ala! Oso joku… Oin holako jokuik ez da eitten.
- Baiña oin… Lehen jokuak, ba, polittek. Neri gustetan jaten hori, txirikillan. Hori garizuman, e! Ta garizumie bukaketan zanien ez zan eitten. Ez dakit ze esan gura euen horrek. Garizuma-denporan bakarrik.
- Garizuman, holan, beste jolasik edo eitten zan orduan bakarrik?
- Ez, ez. Txirikillakin, neu akordetan nazela txirikillak. Baiña afan bat… Bueno!