Gerra aurreko euskarazko eskolak

Lehenbiziko ikastola (euskaraz irakasten zuten eskola) non ezagutu zuten. Gerra aurretik euskaraz ikasten zuten, baina gerra-denboran hori bukatu egin zen.

Transkripzioa

-D: Han behien akordetan zara zu noix egon zan eskuela bat [kantetan] jakon orduen. Orduen, "en aquellos tiempos".
-Zer zan hori?
-D: Ba euskera, multiplicar, restar eta.
-E: Ikastola bat, bai.
-D: Danok euskaldunak gintzen, baiña eskolan erderaz [...]
-E: Nik lelengoko ikastolia ikusi neuena Atxabaletan, hor [Beroak] euken hametikaldera Etxezarretan eta, lehenau, garai baten pospolo-fabrikie izan zan, eta Beroak eukien. Eta hantxe pospolo-fabrikan hasi giñen gu ikastolan faten mutikuek eta neskatillak eta faten gintzen haraxe gabetan.
-Zenbat urtekin zan hori?
-D: Kolonena aurretik izengo zan o geruau?