Herriko uztargina

Herriko uztargina nor zen. "Koipe" deitzen zitzaionak soinua eta uztarginak panderoa jotzen omen zuen. Uztargina ze familiatakoa zen. Emaztea gernikarra zuen.

-Beste gauzatxo bat. Uztargiña zein zan?
-E: Uztargiña? Santos bajauan ba erretratista bat? Ba haretxen aitta. [...] Ha panderojoteillie zuan ona. Ha Koipekin, Koipekin zera ibiltten zan, [...] Koipegaz Bitorixara... Harek filarmonikiaz, bestiak panderuakin, asko ibiltten zan.
-D: Lehen esaten hasi nazena, Kolonena, hortxe behien eukien horrek, uztarrixak hantxe eitten auen. Horrek kanpotik etorri zien, horrek ez dakit nundik etorri zien.
-E: [Mendienak] hor bertan euki auen arotzerixia.
-D: Horrek ez dakit nundik etorri zien, horrek Uztargiñenok.