Gerra zibila Aretxabaletan

Gerra zibila Aretxabaletan Frontea Aretxabaleta inguruan; toponimia. Soldaduak, milizianoak. Errepublikaren aldeko soldaduen arteko deskoordinazioa.

Transkripzioa

-Aitttatu dozu toki bat, ba zela zeren frentian kolokauta, gorrixak alde baten, Asentzio, Lata… eta Usitte?
-Usitta, bai, Usitta. Usitta da auzo bat hementxe goixen dauana. Eta Usitta gaiñian euzen bestiak, gorrixak.
-Eta gorrixak, esaten dabenez, oso preparaziño gutxikin.
-Nire ustez bai.
-Arma gutxi; eurak be diziplina gutxi.
-Beitu. Preparaziño gutxi; euzen gudarixak, euzen ejército, euzen milicianos de tal, asturianuak, komunistak, eta ez zien entenditzen euren artian… Aber ze pasau zan Billarrealen? Bata bestiai joten azkenian. Bai ba.
-Ez euken ez preparaziño, ez koordinaziño?
-Koordinaziño gutxi. Egon zan "La Batalla de Villareal", joe, famosue izen zan, eta batak handik sartu biher dala, bestetik, bestiak eztakit zer, eta azkenien bata bestiai, eurak euren artian, alkarrekin.