Aretxabaletako bainuetxea; gerra garaiko hainbat azalpen

Aretxabaletako bainuetxea; gerra garaiko hainbat azalpen 13 urte ingururekin, Bilbora joan zen ikastera. Gerra garaiko kontuak. Aretxabaletako bainuetxearen inguruko zenbait azalpen ematen ditu; maristen ikastetxea jarri zuten gerora bertan. Gudarien kuartela; "Los Dragones", Arrasaten sortutako batailoia.

-Asko ibilittako jentia.
-Bai, bai.
-Gerora zeu be Bilbora joan ziñan. Zenbat urtekin izan zan hori?
-Hamahiru urtekin edo.
-Behin eskolia amaittu eta Bilbora?
-Senidak han neukan eta. Neure etxien letxe igual-igual.
-Hori noiz izan zan, gerria hasi eta gero, ezta?
-"El año treinta y ocho" zan, gerrie baeuen, bai.
-Gogoratzen dozu gerria hasi zanian etxian zer esaten zeben, soldaduak bazetozela, edo…
-Hemen, gerria ekin zanian hemen, gudarixak-eta juntau ziran eta ein euen kuartela zerian, lehenau kolegixua euen lekuan, Maristetan, oin dauen "complejo industrial", eta hotela-eta. barri bat ein daue hor, Eskoriatzara bidian; lehen auen hor lehenau izendako baiñuetxe bat; baiñuetxia jausi zan hil zalako hor prinzesa bat, "Princesa Pilar, hermana de Alfonso XII". Hil zan ha, eta jentiak, ez dakitzu, "que igual te da mala suerte" eta. Eta gero etorri zien maristak. Eta jarri euen hor kolegixo bat maristak, eta egon zien urte askuan maristak. Eta maristak juan zianian ein zan oin dauen kolegixua. Bueno, oin kolegixua goixan dau, baiña lenengo behian ein zan, eta gero beheko […] bota zian, eta gero oin ein daue "complejo industrial".
-Eta han egin zeben kuartela?
-Bai. Eta bestiek, republikanuek-eta, horrek ein auen mondrauetarrekin-eta…